Blog

Als je je begeeft in de wereld van de drones wordt je al snel doodgegooid met verschillende termen & afkortingen, maar wat betekenen deze nou eigenlijk? Hieronder vind je de belangrijkste termen uitgelegd.
 

RC

De meest gebruikte afkorting is RCVaak wordt deze afkorting alleen in combinatie met op afstand bestuurbare auto’s gebruikt, maar deze afkorting is ook van toepassing op drones. RC staat namelijk voor Radio Controlled, wat in het Nederlands letterlijk ‘bestuurbaar door middel van een afstandsbediening‘ betekent. Een RC Drone is dus eigenlijk niet meer dan ‘een door middel van een afstandsbediening bestuurbare drone’. Omdat dit niet erg soepeltjes over de tong rolt, wordt het in de praktijk afgekort met RC.    
 

ARF, BNF & RTF

In de wereld van het drone vliegen bestaan er verschillende soorten kits, die ook weer worden aangeduid met afkortingen. De 3 meest voorkomende samenstellingen zijn: ARF, BNF en RTF. Deze termen worden in de eerste plaats gebruikt om de verschillende kits van elkaar te onderscheiden, maar aan elke kit hangt ook weer een ander prijskaartje.

 

Almost Ready to Fly

De ARF, oftewel de Almost Ready to Fly drone kit, is de goedkoopste kit die je kan aanschaffen. Hoewel dit misschien een goede optie lijkt voor de beginnende drone racer, aangezien de kans groot is dat je een keer crasht als je net begint met vliegen, is deze kit alléén geschikt voor de wat meer ervaren racers. De ARF is namelijk geen complete kit, vandaar de naam ‘almost‘ ready to fly. De beginnende vlieger zal nog een aantal extra items toe moeten voegen voordat hij of zij kan beginnen met vliegen. De items die vaak nog toegevoegd worden om van deze ARF kit een complete kit te maken zijn: servo’s, motoren, elektronica, batterijen, oplader, lijm en natuurlijk een afstandsbediening (zender)!

 

Bind ’n Fly

Voor de wat meer ervaren vliegers is de BNF kit, wat staat voor Bind ’n Fly, de meest interessante kit. De BNF kit bestaat uit een drone die al volledig geassembleerd is en is, op enkele items na, compleet. De items die nog ontbreken in deze kit, zoals een zender, oplader en batterijen, hebben de wat meer ervaren vliegers, met veelal meerdere modellen in hun collectie, vaak al in hun bezit. Na het uitpakken van dit toestel hoef je alleen je eigen batterij en zender te pakken, deze te verbinden met je nieuwe drone en you’re ready to go! Omdat je met deze kit geen onderdelen koopt die je toch al in huis hebt (zender en batterij), is deze kit ook nog eens een voordelige keuze!  

Ready to Fly

Als je helemaal nieuw bent in de wereld van de drones en je op het punt staat je eerste model aan te schaffen, dan is de RTF kit, oftewel de Ready to Fly kit, voor jou de beste keuze. Deze kit bevat namelijk alle benodigdheden om direct aan de slag te gaan met je nieuwe aankoop! Het enige wat je nog in de weg staat na het openen van de verpakking is het opladen van de meegeleverde batterijen. Een afweging die je wel moet maken bij het kopen van deze kit is de kwaliteit van de meegeleverde zender. Vaak wordt deze kit namelijk geleverd met de goedkoopste zender voor dit model. Deze zender voldoet aan alle eisen om meteen te kunnen vliegen met je nieuwe drone, maar heeft geen extra opties. Als je dus van plan bent in de toekomst je hobby uit te breiden met meerdere drones, is het slim om te overwegen een BNF kit aan te schaffen en deze compleet te maken met een goede zender zoals een Spektrum DX6-zender. In deze zender kun je 250 modellen zetten, waardoor je dus altijd maar één zender mee hoeft te nemen naar je volgende race!  
 

FPV

De allerleukste drone ervaring is natuurlijk live vanuit de ‘cockpit‘ meekijken terwijl je vliegt. Door een kleine camera aan de voorkant van je drone is dit mogelijk! Deze camera is verbonden aan een zendstation dat het videosignaal (meestal over een 5,8 GHz frequentie) verstuurd naar de bijbehorende FPV bril die zorgt voor First Person View. Deze FPV bril, ook wel Goggles genoemd, heeft wat weg van de nieuwe Reality brillen die steeds meer op de markt komen. De bril bevat een groot scherm, ontvanger en natuurlijk batterijen. Door met een FPV set te vliegen is het net alsof je in een Race-/Vlieg-Game zit! Om de FPV set helemaal compleet te maken, kun je ervoor kiezen om tussen de camera en het zendstation een zo genoemde OSD module te zetten. Deze On Screen Display module geeft handige informatie door aan de piloot, zoals de huidige snelheid, hoogte, GPS-nauwkeurigheid en batterij-indicator.
[related_posts_by_tax before_title="" posts_per_page="4" format="thumbnails" image_size="related-thumb" columns="4"]

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

X